06-41683184 linda@vitmom.nl

Wat alle kersverse moeders zouden moeten horen

Ik zie mezelf nog gaan: baby eindelijk in draagzak, al wandelend op naar de supermarkt.  Eindelijk, we kunnen gaan. Na dertig meter van mijn huis realiseer ik me dat ik eigenlijk ontzettend nodig moet plassen. Dat is niet handig. Misschien had ik ook nog wat make-up op moeten doen, want ik zie er vast uit als een vaatdoek na zo’n slechte nacht. Kijkt die meneer daarom zo verbaasd naar me? Mijn ogen volgen zijn blik. Naar m’n voeten. Ah nee, ik heb mijn pantoffels nog aan! 

Echt gebeurd. Zo volledig in de zorgmodus voor mijn eerste baby. Hoge pieken waarin ik werd overspoeld door liefde voor dat kleine mannetje. En diepe dalen van vermoeidheid, angst en onzekerheid. Vaak geen idee hebben wat me overkwam. En wat ben ik eigenlijk allemaal aan het doen? Compleet vergeten dat ik er zelf ook nog was. Zelfs naar de toilet moeten was gedoe, daar had ik eigenlijk geen tijd voor.

Ik geloof dat moeder worden het meest intense is wat een vrouw kan meemaken. Het is zoveel meer dan alleen het grootbrengen van je kind. Maar dat hoef ik jou vast niet te vertellen.

Het is een ultieme en confronterende reis. Ik moest en zou het goed doen. En niet zomaar goed, maar gewoon fantastisch goed. Als kersverse moeder zoog ik alle informatie in me op die ik kon vinden op internet en in boeken. Maar al snel merkte ik dat het mij niet lukte zoals het in de boeken stond. Ik vergat namelijk het allerbelangrijkste dat er is in het moederschap: mezelf.

Als ik nu, zoveel jaar later, terugkijk naar mezelf, zou ik tegen haar én tegen alle andere nieuwe moeders in de wereld, willen zeggen:

Kijk eens wat je allemaal doet elke dag. Vol overgave. Je bent er elke dag weer voor je gezin.
Besef je eigenlijk wel hoe mooi je intentie is om je kind vol liefde groot te brengen?
Je wilt het graag goed doen.
Daarom schiet je wel eens door naar meer voor anderen zorgen dan voor jezelf.
En dat is oké. Jij bent oké.
Vergeet jezelf niet. Omarm het moederschap volledig. Alle mooie en zware kanten die daarbij horen.
Wees lief voor jezelf, voor je twijfels, je blijdschap, de schuldgevoelens, je zorgen, de trotsheid, je gevoeligheid, je boosheid.
Het hoort er allemaal bij. Wees er lief voor.

En ga nu eerst maar terug naar huis om schoenen aan te trekken.